In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we op 5 mei dat we in vrijheid leven. Ook in 2025, wanneer we 80 jaar bevrijding vieren, biedt de Raad van Kerken liturgisch materiaal aan voor bijeenkomsten op zondag 4 mei. Ditmaal met een speciale bijdrage van oud-Bondspresident van Duitsland en predikant Joachim Gauck.
Het liturgisch materiaal bestaat verder uit gebeden, Bijbellezingen, liedsuggesties en gedichten en is gratis te downloaden vanaf de website van de Raad van Kerken. Algemeen secretaris Coen Wessel: “We vieren dat we sinds 1945 inmiddels tachtig jaar in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om deze vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. En in het besef dat die vrijheid is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht.”
Bijdrage Joachim Gauck
Op speciaal verzoek van de Raad van Kerken schreef Joachim Gauck, oud-Bondspresident van Duitsland en emeritus Luthers predikant, een bijdrage. Op indringende wijze beschrijft hij waarom het – juist ook in onze tijd – een opdracht en een noodzaak is om stil te staan bij 4 en 5 mei. De Raad hoopt dat zijn woorden weerklank vinden bij herdenkingen en in overdenkingen.
Gauck: “De bevrijding van Nederland symboliseert de kracht van vrijheid en de mogelijkheid om zelfs uit het diepste lijden hoop en nieuwe kracht te putten. Ze waarschuwt ons om niet alleen aan de geschiedenis terug te denken, maar ook om deze te gebruiken als een kompas voor ons handelen. Voor ons Duitsers betekent dit dat we ons steeds opnieuw bewust moeten worden van onze verantwoordelijkheid – niet alleen in het herdenken van de slachtoffers, maar ook in onze inzet voor een wereld waarin vrijheid, mensenrechten en waardigheid de hoogste waarden blijven. Dit geldt vooral nu, op het moment dat deze waarden in Oost-Europa worden aangevallen door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.”
U kunt het liturgisch materiaal, waarin ook de volledige bijdrage van Joachim Gauck is opgenomen, hier (pdf) downloaden.
Het liturgische materiaal is samengesteld door een werkgroep van de Raad van Kerken, bestaande uit: Nico Sjoer (Raad van Kerken Wageningen), Koos Smits (Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken), Thomas Vesterling (Haagse Gemeenschap van Kerken), Coen Wessel (Raad van Kerken in Nederland) en Jethro Zevenbergen (Convent van Kerken Rotterdam).