Krappe begroting noopt tot keuzes door de Raad

Eén keer per jaar spreekt de Raad van Kerken niet over de visioenen en boodschappen die in het verschiet liggen, maar over geld, over de eigen financiën. Tijdens de 471e raadsvergadering woensdag 11 december moest de begroting 2025 worden goedgekeurd.

Penningmeester Redmer Kuiken sprak de hoop uit dat de deelnemende kerkgenootschappen het komend jaar hun bijdragen om de Raad van Kerken te laten functioneren kunnen opbrengen, ook de verhoging voor het inflatiepercentage van 4%. De begroting is krap opgesteld, dus op het bureau van de kerk branden geen kachels als er geen mensen zijn en is het eerste kwartier van de vergaderingen altijd fris. Afgelopen jaren kon voor tekorten op de begroting een beroep worden gedaan op de Stichting Vrienden van de Raad van Kerken, maar daar komt de bodem in zicht.

De penningmeester was duidelijk over het werk van de Raad in de nabije toekomst. Als er niet voldoende geld is, kunnen bijzondere projecten ook niet van de grond komen. Vanuit de Raad werden penningmeester en organisatie bedankt voor de getoonde zuinigheid en was er ook ongemak over het feit dat er steeds maar weer zorgen zijn over de financiën van de Raad. In begin van 2025 moet een nieuw beleidsplan voor het werk van de Raad van Kerken vorm krijgen. Niet alleen de wensen maar ook de beschikbare financiën zullen bij het vaststellen van dat plan een belangrijke rol spelen.

De Raad nam afscheid van de orthodoxe priester Theodoor van der Voort die namens de Orthodoxe Kerk in Nederland tientallen jaren afgevaardigde was naar de oecumene van de Raad van Kerken. Vele jaren namens de Russisch Orthodoxe Kerk, sinds 2022 namens de Orthodoxe Kerk Nederland. Raadsvoorzitter Geert van Dartel sprak hem toe:

‘Theo, ik heb je leren kennen als een opgewekte en bijna onverwoestbare man en priester die ongecompliceerd staat voor zijn orthodoxe geloof, maar zeer bereid is tot respectvolle en vriendschappelijke relaties met protestanten en katholieken. Een orthodox die zowel in dienst was van de protestantse Europacommissie als de rooms-katholieke organisatie Kerk in Nood (elke week met de trein naar Rusland), die verbonden was aan het Interuniversitair Instituut voor Missiologie en Oecumenica en tevens vertegenwoordiger van de Vereniging van Orthodoxen in de Raad van Kerken. Toen dat allemaal stopte en je geen werk meer had, nam je je oude vak weer op en gaf je scheikunde aan de middelbare school waar je terloops leerlingen inspireerde met verhalen over Rusland en orthodoxie. En nu ben je al weer jaren vertegenwoordiger van de Orthodoxe Bisschoppenconferentie van de Benelux. En al die tijd was je tevens priester van de orthodoxe parochie in Deventer.’

De raadsvoorzitter prees Van der Voort voor zijn houding in de moeilijke situatie die ontstond na de Russische inval in Oekraïne:

‘In de moeilijke interkerkelijke en politieke situatie van de laatste jaren had je gelukkig een goed kompas om je duidelijk uit te spreken tegen de Russische agressie tegen Oekraïne. Dat heb je voortreffelijk uitgedragen in de publieke media. Daarmee heb je de Orthodoxe Kerk en ook onze Raad een grote dienst bewezen.’

De oecumene-kaars van de Raad van Kerken onderstreepte de woorden van dank van de voorzitter.

Teun-Jan Tabak