WCC lofrede bij overlijden Boudewijn Sjollema

Op 6 september j.l. overleed Boudewijn (Baldwin) Sjollema op 97-jarige leeftijd in zijn huis in Geneve. Sjollema werd in 1970 de eerste directeur van het Programma ter bestrijding van racisme van de Wereldraad van Kerken (WCC). De lofrede op de website van de WCC beschrijft Sjollema als “een man met een diep geloof en een onverzettelijke toewijding aan gerechtigheid”.

Het werk van de visionair Sjollema drukte een onuitwisbare stempel op de strijd voor menselijke waardigheid en de wereldwijde strijd tegen apartheid. “Boudewijn stond erom bekend dat hij in 1970 de eerste directeur werd van het pas opgerichte WCC-programma ter bestrijding van racisme, dat subsidies verstrekte aan bevrijdingsbewegingen in zuidelijk Afrika, waaronder het Afrikaans Nationaal Congres,” luidt het bericht. “Hij pleitte ook voor het terugtrekken van investeringen uit Zuid-Afrika en het sluiten van bankrekeningen bij banken die het apartheidsregime steunden.”

De lofrede beschrijft Sjollema’s lange geschiedenis met de WCC, en ook dat hij in 2004 de Oliver Tambo Orde ontving van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki. “Hij werd gedecoreerd voor zijn inzet voor de Zuid-Afrikaanse bevrijdingsbeweging en de strijd tegen apartheid in het bijzonder,” luidt het bericht. “Op dat moment memoreerde Boudewijn zelf dat miljoenen mensen over de hele wereld betrokken waren bij de strijd tegen apartheid.”

Sjollema’s leven was een getuigenis van de kracht van door geloof gedreven actie. “Hij wist dat de strijd voor gerechtigheid niet alleen een politieke strijd was, maar ook een spirituele en morele strijd voor de ziel van de mensheid,” staat in de lofrede. “Terwijl we Boudewijn vandaag gedenken, danken we God voor zijn leven en het getuigenis dat hij met ons heeft gedeeld. We eren zijn onvermoeibare toewijding en zijn vastberaden geloof. Moge zijn nagedachtenis ons blijven inspireren om moedig te handelen in het nastreven van een wereld waar alle mensen vrij zijn en waar gerechtigheid stroomt als een machtige rivier.”

Lees ook de levensloop van Boudewijn Sjollema op de WCC website.