INLIA, lid van de Projectgroep Vluchtelingen van de Raad, levert regelmatig bijdragen over de situatie en ervaringen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland.
Met z’n mooie oranje t-shirt is hij er helemaal klaar voor: zijn eerste Koningsdag in Nederland. De 7-jarige Mehmet uit Afghanistan zit sinds een aantal maanden in de TussenVoorziening in Eelde, waar INLIA vluchtelingen met een verblijfsvergunning opvangt en voorbereidt op hun nieuwe leven in Nederland. En er is niks Nederlandser dan Koningsdag.
Dus natuurlijk wordt deze dag ook in de TussenVoorziening gevierd. De afgelopen weken was hier vanwege de corona-maatregelen een stuk minder te doen dan normaal, maar nu kunnen de kinderen eindelijk weer los. Begeleidster Marijn heeft allerlei varianten op oud-Hollandse spelletjes bedacht en collega Fati heeft oranje armbandjes met rood-wit-blauwe kraaltjes geknoopt, bij wijze van te winnen prijsjes. Fati is eigenlijk vrij vandaag, maar ze is er vanmiddag toch “want Koningsdag is zo’n belangrijke dag in hun nieuwe land”. (Ze kan het weten, want ze is zelf elders geboren en hier genaturaliseerd.)
En zo kunnen Mehmet en zijn kameraadjes vol enthousiasme met het eerste spelletje beginnen: zes tennisballen moeten in bakken worden gegooid. Iedere bak staat voor een aantal punten, de verste weg natuurlijk voor de meeste punten. Wie het hoogste aantal punten scoort heeft gewonnen. En krijgt dus zo’n felbegeerde oranje armband met de kleuren van de Nederlandse vlag. Mehmet is aan de beurt. Opperste concentratie voor iedere bal. Vooral de laatste bal, want als hij nu goed mikt en die bal gaat erin, heeft hij gewonnen. En ja! Hij trappelt van geluk.
Zo’n twaalf kinderen tussen de zes en tien jaar oud zitten er nu in de TuVo. Ze doen allemaal mee vanmiddag. En ook de twee tieners die hier verblijven doen na een poosje de kat uit de boom kijken, mee. “Die voelden zich eerst natuurlijk te oud en te stoer voor zoiets”, zegt Marijn lachend, “maar bij nader inzien zag het er toch wel leuk uit.” Het flessenvoetbal (afgeleid van kegelen), leidt tot een echte tie-break: twee jongens hebben een gelijke score en strijden uiteindelijk tegen elkaar voor de winst. Een soesje dit keer. Oranje natuurlijk.
Het koekhappen en eierlopen leidt tot grote hilariteit, toekijkende ouders en begeleiders maken zich samen vrolijk om de capriolen. Aan het eind van de dag heeft bijna iedereen wat gewonnen. En tooien zelfs de allerkleinsten zich met de attributen voor ’selfies’ die Marijn eerder die dag heeft uitgeprint en die de kinderen hebben ingekleurd. Een kroontje, een vlag, een strik en een tulp. Nederlandser wordt het niet.
Dit artikel met foto is overgenomen van INLIA, Kerkelijke Relaties & Publieksvoorlichting, Jacobijnerstraat 5, Groningen, www.inlia.nl
INLIA staat voor: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers. INLIA is een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen.