Mensen uitnodigen aan de maaltijd thuis of in de kerk. Als gezin of als gemeenschap. Het vervult de behoefte om samen te zijn,
te delen, anderen te leren kennen, gedachten uit te wisselen. Om onenigheid te vereffenen, met elkaar verdriet te verwerken of juist om samen feest te vieren. Fijn om daarbij anderen – gasten en/of vreemden – uit te nodigen.
Voorafgaand aan de maaltijd komen vragen op als:
– wat zullen we eten, welke groenten halen we uit de moestuin of welke boodschappen zijn er nodig
– wie doet de boodschappen, wie ontfermt zich over de potten en de pannen in de keuken
– wie dekt de tafel en zorgt voor het drinken
Die samenwerking bij de voorbereiding geeft een gevoel van verbondenheid.
Elke bijdrage is zinvol en al doende ontwikkelen zich genoeg gespreksonderwerpen.
Scherpe randjes vervagen door samen te eten, te praten, te lachen.
Want samen aan tafel gaan geeft een sfeer van gelijkheid en is een beeld van verzoening.
De bijbel vertelt dat ook Jezus vaak aan tafel werd genodigd bij heel verschillende mensen.
Steeds is het samenzijn rond de maaltijd het moment waarop hij mensen met elkaar verbindt en hij vergeving zichtbaar maakt.
Zelfs tot het laatst toe gebruikt hij de maaltijd met zijn leerlingen. Hij onderwijst hen dat het niet alleen gaat over voedsel voor het lichaam maar dat zijn lichaam ook voedsel voor de ziel zal zijn.
Is het u al eens opgevallen welke bewegingen de handen maken aan zo’n dinertafel?
Het is een voortdurend patroon, over en weer, van omhoog houden om te ontvangen, uitstrekken om te geven; tussendoor ook stil om van het eten te genieten. En tot tot slot gevouwen om te danken.
Kracht voor lichaam en ziel,
genoeg voor iedereen!
Schikking
Maak een schikking op een gedekte tafel waarbij vooral de cirkel – de verbinding – duidelijk zichtbaar is.
Een rank van klimop of Clematis is de basis voor de cirkel; zorg dat alle bordjes in de cirkel passen.
Leg daar de bloemen los tussen of steek meerdere bloemstelen in een glazen buisje en leg die tussen de ranken.
Kies voor vrolijke, kleurige bloemen om te laten zien dat het puur geluk is als er samen aan van een maaltijd genoten kan worden.
Plaats in het midden van de tafel een platte schaal of hoge vaas. Vul de schaal met korenaren en druiven, een verwijzing naar het avondmaal.
Eetbare bloemen
Een tafelversiering leent zich uitstekend voor schikkingen met eetbare bloemen en kruiden.
Zoals Goudsbloem, Oost-Indische kers, viooltje, roos en lavendel; basilicum, komkommerkruid, radijs, thym.
Zoek bij twijfel over de giftigheid van de bloemen goede informatie op bijvoorbeeld internet!