Van 11 tot 22 november vindt in Bakoe de 29ste VN-klimaattop plaats. COP29 brengt leiders, beleidsmakers, wetenschappers en pleitbezorgers uit de hele wereld bij elkaar om klimaatverandering tegen te gaan en met de gevolgen ervan, zoals die nu al zichtbaar en voelbaar zijn, om te gaan. Dit jaar vinden er drie onderling verbonden VN-toppen plaats op het gebied van biodiversiteit, klimaat en verwoestijning. Marijke van Duin volgt COP 29 in Bakoe als officiële waarnemer voor de Wereldraad van Kerken en blogt er hier dagelijks over.
Kerken wereldwijd maken zich zorgen over de klimaatverandering. We schieten tekort in het beschermen van het milieu. De opwarming van de aarde gaat onverminderd door, het verlies aan biodiversiteit neemt toe en het Akkoord van Parijs lijkt niet gehaald te worden. In een internationale verklaring, in aanloop naar de drie toppen, stellen zij dat het onze heilige verantwoordelijkheid is om onze planeet te koesteren en te beschermen, maar dat dit proces steeds moeizamer verloopt. Herstel van de gebroken relatie met de natuur en een gezamenlijke aanpak zijn nodig. Want de tijd dringt.
Marijke van Duin – sinds 2000 lid van de klimaatwerkgroep van de Wereldraad van Kerken en voorzitter van de Netwerkgroep Schepping en duurzaamheid van de Raad van Kerken in Nederland – volgt de top op de voet en schrijft in onderstaande blogs over haar bevindingen.