Studiemiddag Oecumenisch Forum voor Katholiciteit
De vraag of de kerk een sacrament is, roept vanouds veel discussie op in de oecumene, met name in het gesprek tussen Rome en de Reformatie. Hoe komt dat? Omdat mensen aanvoelen dat het hier niet om een theoretisch-dogmatische kwestie gaat, maar om de existentiële vraag: kan ik erop vertrouwen dat mijn kerk in haar spreken en handelen doorzichtig is tot op Gods bedoelingen? Anders gezegd: wordt er in mijn kerk iets zichtbaar van God?
Met name in een tijd waarin iedere keer weer nieuwe misbruikschandalen in de kerk aan het licht komen lijkt de uitspraak dat de kerk ‘teken en instrument van Gods genade is’ een aanfluiting. Maar niet alleen daarom, ook om andere redenen zien we om ons heen dat de kerk voor veel mensen betekenisloos geworden is, getuige de vele kerksluitingen en kerkverlatingen. Wat stelt de kerk eigenlijk (nog) voor?
Het is die vraag, die het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit aan de orde stelt in zijn pas verschenen notitie Tot heil van heel de werkelijkheid – bijdrage aan het oecumenisch gesprek over de sacramentaliteit van de kerk. Daarin wordt gezocht naar een eerlijk en breed gedragen oecumenisch antwoord op de vraag wat vandaag de dag de sacramentaliteit van de kerk zou kunnen betekenen.
Naar aanleiding van de publicatie van deze notitie in het tijdschrift Kerk en Theologie organiseert het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit op vrijdag 31 januari a.s. een studiemiddag. Vier theologen zullen op de notitie reageren: Dr. Michael Bakker (orthodox), Dr. Mattijs Ploeger (oud-katholiek), Dr. Peter de Mey (rooms-katholiek) en Dr. Dorottya Nagy (protestant). De middag wordt besloten met een paneldiscussie.
Aanmelding en kosten: € 10
bij vooruitbetaling op rekening NL58 INGB 0006 4896 34 t.n.v. Oecumenisch Forum voor Katholiciteit, o.v.v. ‘studiemiddag’.
Meer informatie: www.forumkatholiciteit.nl en het tijdschrift Kerk en Theologie, jaargang 75, nummer 4 (2024), pagina’s 411- 440.