Medio december bood de Nederlandse regering officieel excuses aan voor de verantwoordelijkheid van Nederland voor de slavernij vanaf de 17e tot diep in de 19e eeuw. De aandacht richtte zich daarbij met name op Suriname en Caribisch Nederland, maar heeft ook betrekking op voormalig Nederlands-Indië en op de koloniale aanwezigheid van Nederland in (Zuid) Afrika en Azië.
Ook de Raad van Kerken in Nederland en verschillende van zijn lidkerken houden zich intensief bezig met de vragen rond de verwerking van het Nederlandse slavernijverleden. In juni 2013 bracht de Raad een verklaring uit over de betrokkenheid van afzonderlijke kerkleden en kerken bij het in stand houden en legitimeren van slavenhandel. In 2017 startten de Evangelische Broedergemeente en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam de werkgroep ‘Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor wit en zwart’, in samenwerking met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Deze groep beoogt de verklaring in praktische zin uit te werken en heeft dat inmiddels in verschillende projecten gedaan.
Als vervolg op deze initiatieven bereid een breed samengestelde netwerkgroep onder auspiciën van de Raad van Kerken in de aanloop naar Keti Koti (‘verbroken ketenen’) 2023 drie activiteiten voor:
- Een landelijke herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam die op 30 juni 2023 zal plaatsvinden, op de vooravond van de viering van de afschaffing van de trans-atlantische slavernij.
- Een uitgave in de reeks Oecumenische Bezinning van de Raad van Kerken, over kerken en het slavernijverleden, met bijdragen van auteurs uit Suriname en Caribisch Nederland. Deze publicatie is bestemd voor een breed publiek en zal begin mei 2023 uitkomen.
- Een internationaal symposium met sprekers uit Suriname en Caribisch Nederland, dat in samenwerking met de PThU, de VU en het NiNsee georganiseerd zal worden. Dit symposium vindt 1 juni 2023 plaats in de Domkerk, Utrecht.
Nieuws
Onder het motto “Samen hoopvol op weg” werd op 29 juni in de kerk Huis bij de Bron in Dordrecht-Stadspolders de landelijke herdenkingsdienst Slavernijverleden gehouden.
>>
Werkconferentie als stap in een voortgaand bezinningsproces. Want kerken kunnen zich niet beperken tot het maken van excuses of het uitspreken van schuld en medeverantwoordelijkheid.
>>
Deze zomer presenteert Museum Catharijneconvent een tentoonstelling over de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden.
>>
Voorafgaande aan de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij wordt op 29 juni, onder auspiciën van de Raad van Kerken, in Dordrecht een herdenkingsdienst gehouden.
>>
In het boek 'Reparations' van de Amerikanen Duke L. Kwon en Gregory Thompson betogen de auteurs dat slavernij en racisme vormen van diefstal zijn en houden een pleidooi voor herstel hiervan.
>>
In een volle Nieuwe Kerk in Amsterdam vond op vrijdag 30 juni een herdenkingsdienst plaats rond het slavernijverleden en de rol die kerken hierin hebben gespeeld.
>>
Na twee seizoenen Nederland te hebben doorkruist, richt Aldith haar blik ‘overzee’, en bezoekt ze religieus en cultureel erfgoed in Suriname, Sint Eustatius en Curaçao.
>>
Tijdens het Herdenkingsjaar slavernijverleden staat het Nederlands Koninkrijk stil bij deze pijnlijke geschiedenis. En bij hoe deze vandaag de dag nog een negatieve rol speelt. Ook de Protestantse Kerk overdenkt dit thema.
>>
Vrijdagavond vindt in Amsterdam een speciale kerkdienst plaats met als thema: Gedeeld verleden - gezamenlijke toekomst. Kerken samen op weg naar heilzame verwerking van het slavernijverleden.
>>
De economische voorsprong van Nederland rust mede op slavernij, schrijven de Nederlandse bisschoppen in een verklaring over de rol van de Kerk in het slavernijverleden. Ze willen een toekomst van verzoening en vrede opbouwen.
>>
Tijdens het internationaal symposium Kerken en Slavernij klonk vorige week de oproep om in eerlijkheid waarheid te spreken. Zodat we allen vrijgemaakt samen verder op weg kunnen gaan.
>>
Een meeslepend verhaal dat zich afspeelt aan de einde van de 18e, begin 19e, eeuw. Behalve de verschrikkingen van slavernij, zijn in deze roman ook sporen van goedheid te vinden. Daarin opent zich de weg naar een andere toekomst.
>>
Met een breed palet aan onderwerpen, in vier delen ingeleid en voorzien van gespreksvragen biedt deze uitgave een rijke handreiking voor bezinning en dialoog rond slavernij en afhankelijkheid.
>>
In deze dienst zal, 30 juni, het leed dat de tot slaaf gemaakte mensen is aangedaan benoemd worden, schuld worden beleden en hoop tot uitdrukking worden gebracht.
>>
De plenaire vergadering van de Raad besprak de ontstane commotie over het verslag van de reis naar Israël-Palestina, welke doorwerking het slavernijverleden heeft en hoe te werken aan vertrouwen, wederzijds begrip en heilzame verwerking.
>>
Kan de Bijbel helpen om zicht te krijgen op slavernij en de verwerking ervan? Daarover gaat het in dit boekje met bijdragen van Afrikaanse, Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse theo
>>
Het doel van het pakket is om een gesprek te openen in kerken. Hoe werkt ons slavernijverleden door? Wat was de rol van christenen en wat is onze verantwoordelijkheid nú?
>>
In dit symposium op 1 juni gaat het over de betrokkenheid en medeverantwoordelijk- heid van kerken in de slavernij. Waren zij een verlengstuk van de koloniale overheid? Hoe kunnen kerken in Nederland bijdragen aan reparatie en herstel van verhoudingen?
>>
Activiteiten